Monday, October 5, 2009

Ayam Percik Perlis

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam
4 batang serai
1 inci lengkuas
10 ulas bawang merah
20 tangkai cili kering
1 sudu jintan manis
1 inci halia
1 biji kelapa
1/2 cawan asam jawa
1/2 cawan kacang tanah
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya:
1. Ayam dipotong empat dan dibersihkan.
2. Serai, lengkuas, halia, cili kering dan bawang dimesin halus.
3. Kacang digoreng dan dimesin hingga halus.
4. Kelapa diperah dan diambil santannya.
5. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dimesin sehingga naik bau dan masukkan santan.
6. Bila sudah pekat, masukkan ayam.
7. Bila ayam sudah masak angkat ayam dan dibakar dengan api yang sederhana dan percikkan kuahnya.

No comments:

Post a Comment