Sunday, October 11, 2009

Ikan Tiga Rasa

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan bawal atau siakap (bersihkan dan kelar kedua belah badan)
Tepung jagung (untuk dilumur pada ikan)
1 labu bawang besar (di mayang )
2 ulas bawang putih (dimayang)
1 sudu besar halia (dimayang)
Minyak untuk menggoreng

Bahan Sos
½ cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
1 sudu kecil gula

Bahan Hiasan
1 pokok daun bawang [potong 3 – 4 cm]
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 biji buah tomato (dibelah 4)

Cara
1. Lumurkan tepung jagung pada keseluruhan ikan.
2. Gorengkan ikan sehingga masak dan kuning keeemasan. Angkat dan letakkan dalam pingan hidangan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar minyak untuk tumis bahan sos sehingga wangi.
4. Kacau rata sehingga mendidih. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
5. Curahkan kuah sos ke atas ikan di dalam pinggan hidangan.

No comments:

Post a Comment