Bahan-bahannya:
500 g daging (direbus dgn sedikit garam dan dihiris nipis2)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh sos lada hitam
1 sudu besar kicap pekat
1 labu bawang besar (dimayang)
1 biji cili merah (dihiris)
1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
5 biji cili api (diketuk)
Sedikit daun bawang dan daun sup (dihiris)
Garam dan gula secukup rasa
Cara Membuatnya:
1. Perapkan daging bersama 1/2 sudu besar kicap pekat dan 1/2 sudu besar lada hitam selama 10 minit.
2. Panaskan 2-3 sudu besar minyak masak dalam kuali dan goreng daging hingga separuh garing. Keluarkan dan ketepikan. Di dalam kuali yg sama, tumis bawang putih hingga perang.
3. Masukkan daging, lebihan lada hitam dan juga kicap pekat. Kacau sebati. Masukkan pula sos tiram, sos lada hitam, bawang besar, cili merah, dan cili api. Kacau lagi.
4. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung, daun sup, daun bawang dan masukkan garam dan gula jika perlu.
Sunday, October 11, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment