Makanan Tradisional Terengganu
Bahan-bahan :
500 gm sagu mata ikan
1 biji kelapa [3 cawan santan]
1 sudu besar halba
2 cm halia [dihiris ]
2 ulas bawang merah [hiris]
1 cawan kacang hijau
1 cawan gula
Cara Membuat:
1. Kacang hijau direbus sehingga empuk dan nampak pecah.
2. Bila nampak agak kering masukkan gula dan kacau sehingga betul-betul kering.
3. Tutup api dan biarkan sejuk.
4. Bulatkan inti kacang hijau dan ketepikan.
5. Sagu direndamkan dan toskan. Siramkan dengan air panas dan kacau rata.
6. Kepalkan sagu dan masukkan inti kacang hijau tadi.
7. Letakkan dalam kukusan. Kukuskan sagu sehingga masak.[lebih kurang 20 minit]
8. Masakkan santan dengan halia, halba, bawang merah dengan api perlahan sehingga mendidih.
9. Masukkan sagu dan masakkan sebentar.
10. Sejukkan dan hidangkan
Sumber:http://hanieliza.fotopages.com/
No comments:
Post a Comment