Bahan-bahan:
2 kg ikan selayang - diambil isinya
1kg sagu rumbia
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Cara mengambil isi ikan adalah seperti gambar di bawah.
(dari http://myideahandzolah.blogspot.com/2007/07/keropok-lekorfish-ball.html )
i. Potong kepala
(dari http://myideahandzolah.blogspot.com/2007/07/keropok-lekorfish-ball.html )
i. Potong kepala
ii. Potong ekor
iii. Buang sirip atas dan bawah bermula dari ekor ke atas
iv. Buang Perut
v. Untuk membuang kulit, tarik kulit dari bahagian ekor ke atas perlahan-lahan untuk kedua-dua belah
vi. Basuh bersih ikan tersebut
vii. Masukkan ibu jari kanan di bahagian perut dan tekankan ibu jari supaya kita dapat pisahkan isi (tarik isi dengan tangan kiri di samping ibu jari kanan bergerak ke arah ekor)
2. Kisar isi ikan sehingga hancur dan masukkan sagu rumbia dan garam secukup rasa.
3. Uli sehingga sebati dan gentelkan bahan tersebut menjadi bulat memanjang mengikut saiz yang dikehendaki.
4. Rebus sehingga keropok itu timbul.
5. Goreng dan hidangkan bersama sos pencicah.
Sumber:Majalah Rasa Januari 2003
sagu rumbia tu mcm mne?
ReplyDelete