Tuesday, December 8, 2009

Keropok Lekor Terengganu



Makanan Tradisi Terengganu

Bahan-bahan:

2 kg ikan selayang - diambil isinya
1kg sagu rumbia
Garam secukup rasa

Cara Membuat:

1. Cara mengambil isi ikan adalah seperti gambar di bawah.
(dari http://myideahandzolah.blogspot.com/2007/07/keropok-lekorfish-ball.html )


i. Potong kepala



ii. Potong ekor


iii. Buang sirip atas dan bawah bermula dari ekor ke atas



iv. Buang Perut



v. Untuk membuang kulit, tarik kulit dari bahagian ekor ke atas perlahan-lahan untuk kedua-dua belah



vi. Basuh bersih ikan tersebut



vii. Masukkan ibu jari kanan di bahagian perut dan tekankan ibu jari supaya kita dapat pisahkan isi (tarik isi dengan tangan kiri di samping ibu jari kanan bergerak ke arah ekor)

2. Kisar isi ikan sehingga hancur dan masukkan sagu rumbia dan garam secukup rasa.
3. Uli sehingga sebati dan gentelkan bahan tersebut menjadi bulat memanjang mengikut saiz yang dikehendaki.
4. Rebus sehingga keropok itu timbul.
5. Goreng dan hidangkan bersama sos pencicah.

Sumber:Majalah Rasa Januari 2003

1 comment: