Thursday, December 3, 2009

ROJAK KATEH (VERSI MODEN)

Makanan Tradisional Terengganu


Bahan-bahan

1/2 kilo daging lembu (lebih sedap kalau guna daging tetel, yang ada lemak-lemak )
1 senduk kecil lada giling
2 senduk kecil cuka makan
Segenggam asam jawa (campur air dan diambil jusnya)
1 keping gula nisan/gula anau/gula melaka
Sedikit garam dan gula

Cara-cara

  1. Daging lembu atau daging tetel di rebus hingga betul-betul empuk. Setelah empuk, tos dan ketepikan. Jika saiz daging agak besar, boleh lah potong kecil-kecil.
  2. Panaskan kuali atas api sederhana dan masukkan lada giling, jus asam jawa dan cuka.
  3. Kalau terlalu pekat boleh masukkan sedikit air. Masukkan gula nisan/gula anau/gula melaka dan biarkan gula larut.
  4. Perasakan dengan garam dan gula. Kuah rojak kateh mengikut citarasa masing-masing. Yang penting ia mesti ada rasa masam, manis dan pedas sekali.
  5. Campurkan daging yang telah di potong kecil tadi ke dalam kuahnya dan biarkan sekejap. Agak-agak dah mendidih tu tutup api dan biarkan sejuk.

Sumber: http://www.myresipi.com/

No comments:

Post a Comment

Post a Comment