Tuesday, December 8, 2009

Otak-otak Ikan



Makanan Tradisi Terengganu


Bahan-bahan:

1 kg ikan tenggiri di ambil isinya
1 biji kelapa parut
6 biji cili merah ditumbuk
5 batang serai ditumbuk
3 cm kunyit hidup ditumbuk
1 gram jintan manis ditumbuk
1 helai daun kunyit dihiris halus
Garam secukup rasa
Beberapa helai daun kelapa
Lidi secukupnya

Cara Membuat:

1. Isi ikan dipotong kecil-kecil.
2. Ambil semua bahan kecuali daun kelapa dan gaulkan dengan garam sehingga rata.
3. Ambil isi ikan dan gaulkan dengan bahan tumbuk yang digaul rata.
4. Masukkan ikan ke dalam daun kelapa dan klipkan dengan lidi.
5. Buat sehingga habis dan bakar di atas bara sehingga masak.

Sumber: Majalah Rasa Januari 2003

No comments:

Post a Comment

Post a Comment