Bahan-Bahan :
2 cawan tepung beras
6 cawan air sejuk
3 ulas bawang merah
1/2 inci halia
7 biji halba
1 biji kelapa (dibahagi 3)
1 cawan gula
Cara Menbuatnya :
i) Cara Membuat Koleh Lemak:-
1. Tepung beras dibancuh dengan air dan dikacau sehingga sebati.
2. Jerang di atas api , kacau hingga kering dan kental baru di angkat dan dituang dalam talam kecil. 3. Ratakan setebal 1 1/2 inci dan sejukkan.
ii) Cara Membuat Kuahnya:-
1. 2/3 daripada kelapa tadi diperah dan diambil santannya.
2. Masukkan gula, bawang, halia dan halba.
3. Jerang di atas api, biar mendidh dan angkat.
4. Untuk memekatkannya, kuahnya dibubuhkan 2 sudu tepung beras yang dibancuh dengan sedikit air dan dituangkan ke dalam kuah tadi.
ii) Cara Membuat Sambal:-
1. 1/3 darpada kelapa tadi digoreng dengan api yang sederhana, bila garing, angkat dan tumbuk 1 hiris serai, 3 ulas bawang merah, 3 hiris halia dan tumbuk sampai lumat.
2. Masukkan 1 ekor ikan kembung yang dibakar dan digaul dengan sambal tersebut.
No comments:
Post a Comment