Wednesday, December 16, 2009
Talam Ubi Kayu
Bahan-bahan:
Bahagian Bawah
4 cawan ubi kayu- di parut ( anggaran 2 kg ubi kayu )
1 1/2 cawan air gula merah ( 1/2 kg gula merah dimasak dengan 2 cawan air)
1 cawan gula pasir
3 cawan santan cair
Bahagian Atas
4 cawan santan pekat ( dari 1 biji kelapa )
1 1/ 2 sudu kecil garam
1 1/2 cawan tepung gandum
Cara Membuat:
1. Panaskan kukusan.
2. Ubi kayu yang telah di parut, diperah buang airnya dengan menggunakan kain bersih.
3. Masukan ke dalam loyang. Masukan santan cair, air gula merah dan gula pasir. Gaul sebati.
4. Kukus sehingga masak.
5. Setelah masak, tekan supaya adunan ubi tadi mampat.
6. Satukan santan pekat, garam dan tepung gandum, kacau sehingga sebati. J
7. Tapiskan adunan dan tuangkan ke atas adunan ubi tadi. Kukus selama 30 minit.
8. Buka penutup kukusan, lap wap yang ada di permukaan kuih dengan tisu.Biarkan sebentar dan tutup api..
9. Sejukan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment