Friday, December 18, 2009

KEK COKLAT MOIST



Bahan-bahan:

250 gram mentega

2 cawan gula

2 cawan tepung }

1 sudu teh serbuk penaik } Di ayak

1/2 sudu teh soda bikarbonat }

6 biji telur

1 sudu teh esen vanilla


1/2 cawan gula }
1 cawan koko } Masak atas api kecil, kacau sampai gula hancur.

1 cawan air } Tutup api, biarkan.

Cara Membuat:

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila. Pukul sebati.
2. Lepas tu masukkan bahan kering yang telah di ayak berselang seli dengan bahan koko yang dimasak tadi. Buat selang seli sampai habis dan kacau sebati.
3. Sapu loyang dengan minyak atau butter dan lapik loyang dengan kertas minyak. Tuang adunan dalam loyang dan bakar selama 1 jam.


Coklat Fudge

400 gram coklat masak

susu cair (sukatan ikut pada likatan fudge)


Cara Membuat:

1. Masukkan coklat dan susu cair ke dalam periuk kecil. Kemudian letakkan periuk tadi ke dalam bekas yang lebih besar dan diletakkan air di dalamnya (cara double boiler).
2. Masak sehingga coklat cair dan kelikatan coklat yg cantik . Hiaslah kek anda mengikut citarasa.


Sumber: :
kaklia-kaklia.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment